СЪДЪРЖАНИЕ:

Кръстосани бримки

Когато при плетенето, кръстосаме две или повече последователни бримки, те застават под наклон една спрямо друга подобно на чертичките на буквата Х.
При кръстосването, поредната бримка от лявата игла (първата от вде кръстосани) винаги застава с наклон наляво. Бримката след нея (втората) застава надясно.


Кръстосването на бримките има визуален ефект върху лицева плетка, но може да се изпълнява  на лицев и на опаков ред от плетивото. Когато гледаме лицевия ред, ако при кръстосването първата бримка е отгоре (подобно на горната чертичка на Х-а), получава се наклон наляво. Ако втората е отгоре, получава се наклон надясно.  









Кръстосани бримки с наклон надясно - втората бримка е отгоре


а) Изпълнение в лицев ред
I начин - с допълнителна игла:
Поредната бримка от лявата игла е поета  назад (нанизва се на трета, допълнителна игла и се оставя зад плетивото), за да може да се изплете първо бримката след нея. След това поетата бримка се прехвърля от спомагателната върху лявата игла иззад изплетената и се изплита и тя.

II начин - без допълнителна игла:
За да не се получат превити, лицевите бримки трябва да са подредени с предната половина вдясно и ако е нужно, тези две бримки предварително се обръщат. Конецът е пред плетивото, като за плетене на опакова бримка.
Дясната игла подхваща отляво надясно предната половина на втората бримка, намята отгоре конеца и изважда една бримка. Лявата игла не се освобождава!
Следва изплитане на първата бримка, като за целта работния конец се премества зад плетивото. Дясната игла изплита и първата бримка, като подхваща отляво надясно предната й половина. Накрая лявата игла се освобождава едновременно от двете изплетени бримки.

б) Изпълнение в опаков ред
I начин - с допълнителна игла:
Първата бримка се поема от спомагателна игла, придържа се зад плетивото. Бримката след нея се изплита опаково. Поетата бримка се връща на лявата игла и тя се изплита опаково.

II начин - без допълнителна игла:
За да не се получат превити бримките, които ще кръстосаме трябва са подредени на лявата игла с предната половина надясно. Изплита се втората поредна бримка като опакова, но лявата игла не се освобождава. Изплита се първата като опакова. Лявата игла се освобождава едновременно от двете изплетени бримки.




Кръстосани бримки с наклон наляво - първата бримка е отгоре

а) Изпълнение в лицев ред
I начин - с допълнителна игла:
първата бримка се прехвърля на допълнителна игла и се придържа пред плетивото. След това се изплита лицево следващата бримка. Поетата бримка се връща от допълнителната върху лявата игла, като ляга върху изплетената и се изплита. Понеже този път тя е горната чертичка на Х-а, наклонът е наляво.

II начин - без допълнителна игла:
изплита се втората лицева бримка, лявата игла не се освобождава.
Изплита се първата лицева бримка. Лявата игла се освобождава от двете едновременно.

б) Изпълнение в опаков ред
I начин - с допълнителна игла:
първата бримка се поема на допълнителна игла, придържа се пред плетивото. Бримката след нея се изплита опаково. Поетата бримка се връща на лявата игла и тя се изплита опаково.

II начин - без допълнителна игла:
бримките, които ще се кръстосат, трябва да са подредени на лявата игла, така че предната половина да е вляво.
Работният конец е отзад. Дясната игла минава под задната половина на втората бримка в посока отляво надясно, намята конец отгоре и изважда нова бримка. Лявата игла не се освобождава. Вместо това, конецът се премества отпред, дясната игла изплита по същия начин и първата бримка. Накрая лявата игла се освобождава едновременно от двете изплетени бримки.  

Чрез поети бримки на спомагателна игла може да се кръстосват повече от две  бримки. Изпълнението е аналогично както при кръстосване на две бримки - на допълнителната игла зад или пред плетивото се оставят две, три или повече бримки. Първо се изплитат следващите две, три или повече бримки, след това поетите назад или напред  се връщат на лявата игла и  една по една се изплитат и те.  

No comments:

Post a Comment