СЪДЪРЖАНИЕ:

Превит ластик

 При плетенето на превит ластик (житен клас) се редуват лицеви и опакови бримки, също както при обикновен ластик. Комбинациите може да са 1х1, 2х1, 1х2 и пр. Особеното е, че всички лицеви и опакови бримки се плетат превити.
Добре е да се обърне внимание на наметките, с които поемаме от работния конец, когато плетем лицевите и опаковите бримки за превит ластик.



Когато се плетат опакови бримки, при което наметките се правят отгоре, тогава на  следващия ред тези бримки стоят като лицеви, на които предната половина е вляво. За да се изплетат като превити, такива бримки се подхващат с дясната игла за предната половина в посока отляво надясно. Получава се превита бримка надясно.


Когато се плетат, опакови бримки, при което наметките се правят отдолу, тогава на  следващия ред, тези бримки стоят като лицеви, на които предната половина е вдясно. Изплитат се като превити лицеви, като с дясната игла се подхваща задната половина в посока отдясно наляво. Получава се превита бримка наляво.


Когато се изплитат лицеви бримки, при което наметките се правят отгоре, тогава на следващия ред тези бримки стоят като опакови, на които предната половина е вдясно. За да се изплетат като превити опакови, тези бримки се подхващат с дясната игла за задната половина в посока отляво надясно. Погледната от обратната страна се вижда лицева превита наляво.

При изплитане на лицеви бримки, ако се прави наметка отдолу, тогава на следващия ред тези бримки стоят като опакови, на които предната половина е вляво. За да се изплете като превита опакова, тази бримка се подхваща с дясната игла за предната половина в посока отдясно наляво. Погледната от обратната страна се вижда лицева превита надясно.




Превит ластик е двулицева плетка - изглежда еднакво от лицевата и опаковата страна на плетивото.

1 comment:

  1. ...изглежда красиво! Аз тепърва мисля да се уча да плета, и се надявам да понауча туй- онуй от твоя блог.
    :-)
    Ще се радвам, ако има повечко картинки, че да не ми се налага да чета много. :)
    Мерси!

    ReplyDelete