СЪДЪРЖАНИЕ:

Двупосочно започване



Началните бримки могат да се плетат едновременно на двете игли.  Това е много удобен начин, когато ще плетем в кръг или на четири куки  чорап или ръкавица, започвайки от пръстите.







Отмотава се конец от кълбото и се прави начална бримка на едната игла. За да се образуват бримките, показалецът води конеца за бримките на долната игла (тъмния), с която конеца се захваща отдолу. Палецът води конеца за бримките на горната игла (светлия), с която конеца се захваща отгоре.  






Двете игли се държат с дясната ръка една под друга, с много малък ъгъл между тях, почти успоредни. На горната игла е началната бримка.


Работния и крайния конец се водят с пръстите на лявата ръка, както при правене на бримки по обикновения начин.

За да е по-нагледно на снимките, използвам две кълбета прежда с различен цвят.











Началната бримка е със светлата прежда и тя е на горната игла. Следващата бримка трябва да е на долната игла с тъмната прежда, затова тъмния конец (за долната игла) се води от показалеца, а светлия (за горната игла) - от палеца.





За да се направи бримка на долната игла с тъмния конец, този конец се поставя в средата на ъгъла, образуван между двете игли.











Долната игла намята тъмния конец отдолу.















Веднага светлия конец се поставя на мястото на тъмния между двете игли, така че двата конеца да се кръстосат между иглите. Така се образува една бримка с тъмния конец и на  долната игла.









След това с горната игла се намята светлия конец отгоре, а между иглите се поставя тъмния конец.













На горната игла има две светли бримки, а на долната - една тъмна. Тъмният конец е между иглите и следва втора бримка на долната игла, затова с нея се намята отдолу от тъмния конец.








Продължава се усукването около двете игли. Бримките се получават от последователно усукване на конеца ту върху горната игла за сметка на конеца, воден от палеца, ту върху долната за сметка на конеца, воден от показалеца. Когато изплетем нужния брой бримки, за да не се размотаят конците, последната я изплитаме на горната или на долната игла по обикновения начин.  Трябва да се внимава, кръстосването на работния и на крайния конец да става по средата, между двете игли, така че бримките и на двете да бъдат еднакво стегнати.

No comments:

Post a Comment