СЪДЪРЖАНИЕ:

Италианско започване





Този начин на образуване на бримки не оставя никакво ръбче в началото на плетивото, не стяга, запазва се цялата разтегливост на съответната плетка. При повечето плетки, готовата дреха стои хлабава и провиснала в долния край. Но, италианският начин е най-подходящия за започване на обикновена ластична плетка 1х1, 2х2 или кух ластик. Използва се при плетене на поло яка, чорапи и др.




От кълбото отмотаваме конец и правим началната бримка. Използваме само едната игла. Намятаме работния конец върху показалеца, а крайния - върху палеца (както при обикновено започване).


Първата бримка:
т. 1 - изходно положение и иглата минава под конеца, идващ откъм показалеца,

т. 2 - минава над конеца, идващ откъм палеца, захваща го отгоре
т. 3 - и се връща в изходното положение, т.е. към външната страна на конеца, идващ откъм показалеца, като минава под него.
При това кръстосване на конците се образува бримка върху иглата за сметка на конеца, идващ откъм палеца. Тази бримка стои като лицева, когато се плете първия ред.


Втора бримка:
т. 1 - изходно положение, иглата минава под конеца, идващ откъм палеца,

т. 2 -  минава над конеца, идващ откъм показалеца, захваща го,
т.3 -  връща се в изходното положение, т.е. към външната страна на конеца, идващ откъм палеца, като минава под него.
При това кръстосване на конците се образува бримка върху иглата за сметка на конеца, идващ откъм показалеца. Тази бримка стои като опакова, когато се плете първия ред.




При този начин бримките не се изплитат, а конецът се усуква около иглата. За удобство при работа, последната бримка изплитаме по обикновения начин.




No comments:

Post a Comment