СЪДЪРЖАНИЕ:

Прегъване на конеца, началната бримка



Отмотаваме от кълбото конец. Прегъваме го на две. На мястото на прегъвката с едната игла правим началната бримка. Тази начална бримка разделя конеца на две части:
1 - едната част е от към кълбото. От тази част се поема с иглата, за да се изплете нова бримка и се нарича работен конец. Води се с показалеца на лявата ръка.
2 - другата част е от към края - краен конец. При изплитане на бримките за започване се води с палеца на лявата ръка.





Отмотава се конец, прегъва се върху основния и на мястото, където е крайчето се прави начална бримка.













Ако така сгънатия конец, прегънем още веднаж ще се получат три ката. Там където стига сгъвката се прави началната бримка.








Ето един начин за направата на началната бримка:


                                                                               














Колко да е дълъг крайният конец?



Направете една начална, а след нея изплетете една бримка по избрания начин, която представлява първата бримка след началната. Отбележете мястото на работния конец в основата на първата бримка. Извадете иглата и внимателно разплетете бримката, като запазите отбелязаното място. Измерете с линийка дължината от бележката до основата на началната бримка. Това разстояние в сантиметри умножете по броя на бримките, които сте предвидили за плетивото. Ще се получи приблизителна дължина на крайния конец. Прибавете още 10-15 см за удобство при работа, прегънете крайната част на конеца върху работната част (откъм кълбото) и направете начална бримка на мястото на прегъване.







Какъв да бъде броят на бримките?

Направете на око произволен брой бримки, колкото като се плете да се получи ширина над 10 см. Изплетете толкова редове, че да се получи приблизително квадрат и изплетете завършващ ред. Това пробно квадратче ще служи за ориентир до изплитането на цялата дреха.

Поставете една линийка успоредно на редовете и пребройте, колко бримки има в 10 см от реда. Броят на всички бримки е равен на броя на бримките в 10 см умножено по широчината на плетивото в сантиметри и разделено на 10.

Например: измерили сте, че ширината на предницата на блузата е 44 см. От пробното квадратче изброихте, че в 10 см от реда имате 17 бримки.

броят на бримките = 44 см х 17 бр. : 10 = 74,8 бр. Или трябва да започнете със 75 бримки.

Но този брой може да варира според вида на плетката, защото за някои плетки се иска четен или нечетен брой бримки, брой кратен на 3, на 4 или на друго число. Зависи и от модела - ако искаме да стои по-опънато ще намалим от 75, например на 70 или 71 начални бримки.

Ако сте измерили, че за една бримка трябват 1,8 см от конеца и ще плетете със 71 бримки, отмотайте около 120 см за краен конец (1,8 см х 71 бр.).


За да се получи по-релефен бордюр, може да сложим крайния конец на два или три ката. В този случай, направата на начални бримки е различна.










2 comments:

  1. Много добро обяснение за заплитане и нагледна демонстрация.

    ReplyDelete
  2. Това е желанието ми, Цвети - информацията да улесни с нещичко плетящите хора. И да обменяме по бримка опит. :)
    След време ще продължа да предлагам своя опит в този блог.

    ReplyDelete