СЪДЪРЖАНИЕ:

Лицева и опакова бримка



Лицевата и опаковата бримка са основни при плетене на две игли.

Бримките са подредени върху лявата игла, а с дясната ги изплитаме, т.е. с дясната игла подхващаме бримката от лявата игла, намятаме от работния конец, прекарваме го през бримката и получаваме нова бримка. Новата бримка остава подредена върху дясната игла, а лявата се освобождава от вече изплетената бримка.


Всяка бримка има предна половина (тази, която е пред нас) и задна половина (тази която е зад лявата игла). Бримката може да бъде изплетена, като с дясната игла се подхване предната или задната половина, а намятането на конеца с дясната игла може да бъде с движение отгоре или отдолу спрямо конеца. Когато в указанието за плетката няма уточнение, добре е за цялото плетиво да правим изплитането и наметките по един и същ начин.
След като са изплетени начални бримки по предпочетения начин и се започне първия ред, често пъти се оказва, че бримките не са подредени по желания начин. Тогава се налага на първия ред, те да се изплетат, като се захващат с дясната игла за предната или задната половина, така че да не са превити, ако това е нежелателно.

ЛИЦЕВА БРИМКА


лиц1 (29.9.2014 г. 20-38 ч.) - Копие.png
Когато бримките от долния ред (тези на лявата игла) са подредени, така че задната половина е вдясно, тогава бримката се изплита лицево, като поставим работния конец зад плетивото, прокарваме  дясната игла през бримката в посока отпред назад и отдясно наляво, намятаме върху нея от работния конец и го издърпваме към себе си. На дясната игла се образува нова бримка.




лиц 2 (29.9.2014 г. 20-43 ч.) - Копие.png


Когато бримките от долния ред са подредени, така че предната половина е вдясно, тогава бримката се изплита лицево, като поставим конеца зад плетивото, прокарваме дясната игла през бримката в посока отпред назад и отляво надясно. Намятаме върху нея работния конец и го издърпваме към себе си.






ОПАКОВА БРИМКА





задна дясно 1 (29.9.2014 г. 22-33 ч.) - Копие.png
Когато поредната бримка от лявата игла е разположена,  така че задната половина да е вдясно, за да я оплетем като опакова правим така:  поставяме работния конец пред плетивото, дясната игла застава зад задната половина на изплитаната бримка, минава през  бримката отзад напред, поема от работния конец и го прекарва през бримката с избутване зад плетивото, за да образува новата бримка.



предна дясно 2 (29.9.2014 г. 22-43 ч.) - Копие.png

Когато поредната бримка е подредена, така че предната половина да е вдясно, за да я оплетем опакова, правим така: работният конец е пред плетивото,  дясната игла минава през бримката отзад напред и отдясно наляво. Намятаме работния конец, дясната игла го избутва зад плетивото и на нея се получава нова бримка.













No comments:

Post a Comment