Българско започване

лицева страна
опакова страна








Този начин за изплитане на бримки е много разпространен. Може да се направи, ако преждата е на един, на два или на три ката и да се използва едната или двете игли. Има лицева и опакова страна. Много подхожда на дебели и пухкави прежди и когато следва ластична плетка 1х1.


От кълбото се отмотава конец, 2-3 пъти по-дълъг от предполагаемата дължина на нужните бримки. На това място се прави началната бримка, нанизана на едната или на двете игли. 
Конеца откъм кълбото се води с показалеца на лявата ръка, а крайния конец - с палеца. Двата конеца се придържат в лявата длан.

Първата бримка се изплита, както при обикновено започване.

 




Втората бримка: когато с двата пръста опънем в противоположни посоки, палецът захваща крайния конец с движение отдолу нагоре.


Обръщаме лявата ръка към себе си. Опъваме иглата, но сега няма кръстосване пред палеца. Иглата минава над външния за палеца конец, после минава под вътрешния (към дланта), захваща конеца откъм показалеца и го прекарва по същия път. На иглата се образува втората бримка, която е доближена до първата.











Началните бримки, изплетени по този начин се нареждат върху дясната игла по двойки, но когато започнем плетене на първия ред, изплитаме бримките една по една.








Разновидност:
Вторият вариант за българско започване е по-релефен и декоративен, защото се включва конец на два ката.
Образува се чрез изплитането на три реда. При това, крайните бримки се изплитат, както останалите от реда, а не се прехвърлят.
След третия ред от образуване на бримките, плетем предвидената плетка - ластична, гладка или друга.




От кълбото отмотаваме конец, почти два пъти по-дълъг отколкото е необходим за започване с краен конец на един кат.
Правим начална бримка и изплитаме нужния брой бримки по българския начин. Обръщаме плетивото, за да плетем:

I ред. - с показалеца водим двата конеца (основния и останалия от крайния след изплитането на бримките). С този двоен конец изплитаме от лявата игла като лицеви всяка двойка бримки, двете едновременно, като подхващаме задните половини на двойката от бримки, така че да се получат превити лицеви. На дясната игла получаваме двойно по-малък брой бримки.




II ред - с показалеца водим само основния конец, крайния го оставяме. Бримките на лявата игла са двойни, изплитаме като една лицева всяка двойка.

III ред - За да удвоим броя на бримките до първоначалния, редуваме една лицева, която е изтеглена бримка от долния ред, под конеца между двете бримки. Следващата е основна бримка и я изплитаме опакова.
Приключихме с изплитането на началните бримки и продължаваме с първи ред от плетката.





Ако ще продължим плетенето с ластик 1х1, на IV ред изплитаме изтеглената бримка като опакова, а основната - лицева.







Ако ще плетем гладка лицева или опакова плетка, изтеглената и основната бримка плетем еднакви - лицеви или опакови.














Израснахме с плетени дрешки от мама. Тя все намираше начин да избяга от конфекцията. Странно, защо не сме знаели, че жилетките и пуловерите ни са с българско започване!?

Това име го срещнах в рускоезичните сайтове (Болгарский "зачин"), а преводът от украински е “българско начало, започване”.







No comments:

Post a Comment