Обикновено започване


лицева страна
опакова страна










Това е най-разпространеният начин за изплитане на началните бримки за плетката. 
От кълбото се отмотава конец, 2-3 пъти по-дълъг от предполагаемата дължина на нужните бримки. На това място се прави началната бримка, нанизана на едната или на двете игли. 
Конеца откъм кълбото се води с показалеца на лявата ръка, а крайния конец - с палеца. Двата конеца се придържат в лявата длан.



Палецът и показалецът опъват двата конеца от вътрешната страна в противоположни посоки.



Обръщаме лявата ръка към себе си. Иглата с началната бримка опъваме върху конеца откъм палеца. Те се кръстосват. Иглата минава отдолу в дупчицата пред палеца, захваща конеца откъм показалеца и го прекарва през дупчицата надолу. Конецът откъм показалеца (работният) образува бримка върху иглата, която затягаме с конеца откъм палеца (крайния), като с двата пръста отново опъваме в противоположни посоки.
Това се повтаря, докато изплетем нужния брой бримки.



За да не опъва ръбчето от начални бримки, предпочита се, те се изплитат върху двете игли, сложени една до друга. Когато започнем плетене на първи ред, издърпваме едната игла, държим я с дясната ръка и с нея изплитаме бримките от лявата.
За да се получи по-стегната ластична плетка, началните бримки и ластика се плетат с 1/2 или 1 номер по-тънки игли, отколкото е предвидено за основната плетка.









No comments:

Post a Comment