Крайни бримки


Първата и последната бримка от реда се наричат крайни бримки.


А) Декоративен край



Крайната бримка може да се плете, така че на едната или двете страни на плетивото да се образуват вертикални плетеници във вид на синджирче. Независимо каква плетка сме захванали, първите и последните бримки се плетат на принципа на гладката плетка: на единия ред - опакова, на следващия - лицева.

Има два варианта за изпълнение на такъв край:


I вариант - първата бримка от реда не се изплита:


В този случай последната бримка от всеки ред плетем винаги опакова. Обръщаме плетивото, за да плетем следващия ред и тази бримка се оказва първата от новия ред, вижда се лицева, затова слагаме работният конец зад дясната игла, както за плетене на лицева бримка. Но тази първа бримка не се изплита, само се прехвърля на дясната игла.


II вариант - последната бримка от реда не се изплита:


В този случай изплитаме всички бримки от реда, а последната само се прехвърля на дясната игла, като конеца оставяме пред (както при плетене на опакова бримка) или зад нея (както при плетене на лицева бримка). Обръщаме плетивото, неизплетената се явява като първа от новия ред. Изплитаме първата бримка лицева, ако на горния ред сме оставили конеца отпред. Или опакова, ако сме оставили конеца отзад.


Всяка бримка от това синджирче съответства на два хоризонтални реда от плетката. Този начин на изплитане на крайната бримка има декоративен ефект и подхожда, когато този край ще остане свободен. Например, когато плетем шал крайните бримки правим по този начин.


Б) Перлен край





Крайните бримки може да се плетат, така че на едната или на двете страни на плетивото да се получи перлен край. Независимо от основната плетка, първата и последната бримка от всеки ред плетем на принципа на жартиерната плетка. 

Например:
изплитаме всички бримки от реда, но последната винаги плетем лицева. Обръщаме плетивото и тази бримка е станала първа. Слагаме конеца зад плетивото (както при плетене на лицева бримка) и първата я прехвърляме на дясната игла, без да я изплитаме. 
Същото ще се получи, ако последните бримки на реда изплитаме като опакова. Когато обърнем плетивото, преди да поемем първата бримка, поставяме конеца отпред (както при плетене на опакова бримка) и я прехвърляме на дясната игла без изплитане.
Така през ред ще се получават възелчета (перлички).
Такъв край подхожда, когато от тази страна на плетивото ще се изваждат нови бримки или две отделни части ще се съединяват с трикотажен шев.




В) Разтеглив край


Крайните бримки (и като първа, и като последна) винаги се изплитат, както идват при съответната плетка. 
Такъв страничен ръб не е много естетичен, но се предпочита, когато съответната страна на плетката ще влезе във вътрешен шев, а искаме да запазим максимално вертикалната еластичност на плетивото. Например, странични шевове на пола.


2 comments:

  1. Великолепен блог.
    Написаното е ясно, разбрано, добре илюстрирано и много, много грамотно.
    Благодаря Ви за труда.

    ReplyDelete
  2. Абсолютно съгласна с първия коментар. Най-накрая разбрах защо не се изплита първата бримка и най-важното как! Благодаря!

    ReplyDelete